SOCAN,UKUSAN I NEODOLJIV. ZA SVE VAS MAKOLJUBCE: MAK-VANILA KOCKE

Od svih kolaca koje sam spremala sa makom do sad ovo je moj najbolji i definitivno najomiljeniji kolac koji mi se svidio odmah nakon prvog zalogaja
SASTOJCI
Biskvit- 180 g brasna
- 1 prasak za pecivo
- 130 g secera
- 1 vanilin secer
- 4 jaja (220 g)
- 180 g maslaca
- 150 g kiselog vrhnja
- 150 g mljevenog maka
Vanila krema
- 600 ml mljeka
- 1 kesica vanila pudinga
- 100 g secera,1 vanilin secer
- 30 g griza
- 140 g butera
Glazura
- 150 g cokolade
- 2 velike zlice ulja
- i jos 100-150 g buter keksa
- 50 ml soka od narandze za prskanje tjesta (moze i drugi po zelji)
PRIPREMA
Pripremiti kalup (dublji 25x30 cm)oblozen sa papirom za pecenje.Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°CU dubljoj posudi maslac i secer pjenasto izmjesati toliko dugo da smjesa postane fina i pjenasta.
Sad dodavati jaja (ali ne sve odjednom,jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati mikserom na najacoj brzini).
Kad ste dodali sva jaja sad dodati vrhnje i na samom kraju brasno pomjesano sa makom,praskom za pecivom i vanilinim secerom.Mjesati sad samo toliko da se svi sastojci fino sjedine.
Izruciti smjesu u pleh i peci 30-35 minuta (proba cackalicom).
Kad se ispece biskvit izbosti ga na vise mjesta sa cackalicom i porskati sa sokom (ako vise volite mozete porskati sa istom kolicinom zagrijanog mljeka) te sad poceti spremati kremu:
Mljeku dodati secer,puding prah,vanilin secer i zicom dobro izmjesati (dok je hladno jos) dodati tome sitno nasjecen buter i staviti na stednjak te kuhati cjelo vrjeme zicom mjesati ne na jakoj vatri.
Kad pocne da se zagrijava dodati griz i kuhati dok se pocne fino zgusnjavati,pojavljivati mjehurici.
Maci kremu sa stednjaka i odmah je jos vrelu usuti u pleh preko kore.
Odmah raspodjeliti preko buter kekse i premazati sa cokoladnom glazurom koju ste zajedno sa uljem istopili iznad pare.
0 komentari:
Objavi komentar