ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

SOCAN,UKUSAN I NEODOLJIV. ZA SVE VAS MAKOLJUBCE: MAK-VANILA KOCKE

SOCAN,UKUSAN I NEODOLJIV. ZA SVE VAS MAKOLJUBCE: MAK-VANILA KOCKE











Od svih kolaca koje sam spremala sa makom do sad ovo je moj najbolji i definitivno najomiljeniji kolac koji mi se svidio odmah nakon prvog zalogaja

SASTOJCI

Biskvit

  • 180 g brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 130 g secera
  • 1 vanilin secer
  • 4 jaja (220 g)
  • 180 g maslaca
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 150 g mljevenog maka

Vanila krema


  • 600 ml mljeka
  • 1 kesica vanila pudinga
  • 100 g secera,1 vanilin secer
  • 30 g griza
  • 140 g butera

Glazura


  • 150 g cokolade
  • 2 velike zlice ulja
  • i jos 100-150 g buter keksa
  • 50 ml soka od narandze za prskanje tjesta (moze i drugi po zelji)


PRIPREMA

Pripremiti kalup (dublji 25x30 cm)oblozen sa papirom za pecenje.Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C
U dubljoj posudi maslac i secer pjenasto izmjesati toliko dugo da smjesa postane fina i pjenasta.
Sad dodavati jaja (ali ne sve odjednom,jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati mikserom na najacoj brzini).
Kad ste dodali sva jaja sad dodati vrhnje i na samom kraju brasno pomjesano sa makom,praskom za pecivom i vanilinim secerom.Mjesati sad samo toliko da se svi sastojci fino sjedine.

Izruciti smjesu u pleh i peci 30-35 minuta (proba cackalicom).
Kad se ispece biskvit izbosti ga na vise mjesta sa cackalicom i porskati sa sokom (ako vise volite mozete porskati sa istom kolicinom zagrijanog mljeka) te sad poceti spremati kremu:
Mljeku dodati secer,puding prah,vanilin secer i zicom dobro izmjesati (dok je hladno jos) dodati tome sitno nasjecen buter i staviti na stednjak te kuhati cjelo vrjeme zicom mjesati ne na jakoj vatri.
Kad pocne da se zagrijava dodati griz i kuhati dok se pocne fino zgusnjavati,pojavljivati mjehurici.
Maci kremu sa stednjaka i odmah je jos vrelu usuti u pleh preko kore.
Odmah raspodjeliti preko buter kekse i premazati sa cokoladnom glazurom koju ste zajedno sa uljem istopili iznad pare.

0 komentari:

Objavi komentar