SPECIJALITET KOJI ĆESTO PRAVIM A MOJI UKUĆANI BAŠ OVAJ RECEPT VOLE

SASTOJCI:
- 500 gr mljevene junetine
- 1 jaje
- sredina parčeta hljeba ili prezla
- malo mlijeka
- 1 mala glavica luka
- začini so,biber (ja sam koristila i vegetu)
- za pire
- 4 krompira
- 1 kašika mlijeka
- malo putera
- po ukusu soli
- 1 jaje
- i još
- malo putera ili margarina za premazivanje pleha
PRIPREMA:
Zagrijati rernu na 180 C.Sjediniti mljeveno meso,hljeb ili prezlu (potopljene u mlijeko), sitno sjeckan luk, jaje i začine, po ukusu.
Dobro izmješati, pa oblikovati ćufte. Ćufte redati u vatrostalni sud ili pleh, premazan sa malo putera ili margarina.
Peći oko 25 minuta.
Pečene ćufte malo prohladiti.
Krompir oljuštiti i isjeći, preliti vodom i skuhati. Kuhan krompir procijediti i ispasirati. Dodati mlijeko,malo putera, jaje i soli, po ukusu.
Sve sjediniti pa staviti u špric. Na svako ćufte staviti malo pire krompira.
Sjediniti paradajz pire sa malo vode, pa preliti ćufte.
Vratiti u pećnicu na još nekih 25 minuta.
Hasanpaşa köfte poslužiti uz Bazlame (Turski hljeb)!
0 komentari:
Objavi komentar