četvrtak, 23. ožujka 2017.

SPECIJALITET KOJI ĆESTO PRAVIM A MOJI UKUĆANI BAŠ OVAJ RECEPT VOLE

SPECIJALITET KOJI ĆESTO PRAVIM A MOJI UKUĆANI BAŠ OVAJ RECEPT VOLE










SASTOJCI:


  •     500 gr mljevene junetine
  •     1 jaje
  •     sredina parčeta hljeba ili prezla
  •     malo mlijeka
  •     1 mala glavica luka
  •     začini so,biber (ja sam koristila i vegetu)
  •     za pire
  •     4 krompira
  •     1 kašika mlijeka
  •     malo putera
  •     po ukusu soli
  •     1 jaje
  •     i još
  •     malo putera ili margarina za premazivanje pleha


PRIPREMA:

Zagrijati rernu na 180 C.
Sjediniti mljeveno meso,hljeb ili prezlu (potopljene u mlijeko), sitno sjeckan luk, jaje i začine, po ukusu.
Dobro izmješati, pa oblikovati ćufte. Ćufte redati u vatrostalni sud ili pleh, premazan sa malo putera ili margarina.
Peći oko 25 minuta.
Pečene ćufte malo prohladiti.
Krompir oljuštiti i isjeći, preliti vodom i skuhati. Kuhan krompir procijediti i ispasirati. Dodati mlijeko,malo putera, jaje i soli, po ukusu.
Sve sjediniti pa staviti u špric. Na svako ćufte staviti malo pire krompira.
Sjediniti paradajz pire sa malo vode, pa preliti ćufte.
Vratiti u pećnicu na još nekih 25 minuta.
Hasanpaşa köfte poslužiti uz Bazlame (Turski hljeb)!

0 komentari:

Objavi komentar