srijeda, 12. travnja 2017.

KRALJICA MEĐU PITAMA…ORGINALNI RECEPT KOJI SE ČUVA OD ZABORAVA!

KRALJICA MEĐU PITAMA…ORGINALNI RECEPT KOJI SE ČUVA OD ZABORAVA!









SASTOJCI:

Za tijesto:


  • 600 g brašna
  • 1 jaje
  • 2-3 dl mlake vode
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice soli

Za fil


  • 500 g mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje
  • so
  • biber
  • slaka paprika

Preliv:


  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2-3 čena belog luka
  • Još
  • 100 g margarina
  • 3 kašike ulja


PRIPREMA:

U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom.
Zamesite mekše testo.
Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja.
Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.

U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta.
Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira.
Otopite margarin i ulje.
Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete.
Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki.
Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata.
Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile.
Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala).
Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.

0 komentari:

Objavi komentar