OVAJ DORUČAK SE TOLIKO SVIDIJO DJECI DA SU REKLI MAMA HOĆEMO OVO SUTRA PONOVO!!!
Sastojci
Za njoke- 100 gr putera
- 250 ml vode
- 1 kaf.kasicica soli
- 125 gr brasna tip 400- Oštro
- 100 gr sitno rendanog kackavalja blazeg ukusa
- 4 kom jaja klase S
- Za besamel
- 100 gr putera
- 500 ml hladnog mleka
- 3 sup.kasike brasna tip 400 meko (glatko)
- po ukusu so, beli biber, muskatni orascic
- 20 gr sitno rendanog kackavalja
- 100 ml kisele ili pavlake za kuvanje
Za posipanje-opciono
- 50-100 gr gorgonzole
- ili 1 saka prezli
Priprema
1.U serpici uvriti puter, vodu i so, u to dodati brasno i kackavalj, mesati par minuta a zatim skloniti posudu sa sporeta i dodavati jaja, jedni po jedno i svako dobro sjediniti sa masom pre dodavanja sledeceg, tako da se dobije dosta zitko testo kao na slici. Ja sve to radim mikserom.
2.
Ovo testo se vadi kafenom kasicicom i kuva u blago posoljenoj kljucaloj vodi par minuta, otprilke 1 minut posto isplivaju na povrsinu. Vade se kasikom sa rupicama u posudu u kojoj ce te ih zapeci ali je predhodno namazite sa malo putera.
3.
Za besamel proprzite brasno na puteru i u vrelu masu dodajte hladno mleko neprestano mesajuci zicom a kad masa pocne da se zgusnjava dodajte kackavalj, pavlaku pa onda po ukusu, so, biber i muskatni orascic. Besamel prelijte preko njoka i pospite sa komadicima gorgonzole ili tankim slojem prezli i zapecite u predhodno zagrejanoj rerni nekih 15-20 minuta na 160c.( ventilatorska rerna)
Ove njoke na slici su posute obicnim kackavaljem jer MM ne voli plave sireve i prezle ali treba da znate da se hladjenjem kackavalj stegne i postane zilav i po meni nije dobra opcija.
4.
Sve ovo mozete napraviti dan ranije pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica a sutradan staviti posip po zelji i zapeci u rerni.
5.
Napomena
Jako je bitno da koristite ostro brasno jer ono bitno utice na prozracnost samih njoka i cini ih tako mekim i paperjastim.Peci u dubljem plehu ili posudi jer masa duplo naraste prilikom pecenja pa da vam se ne bi prelila ali ce hladjem malo i splasnuti..
0 komentari:
Objavi komentar