utorak, 18. travnja 2017.

OVAJ DORUČAK SE TOLIKO SVIDIJO DJECI DA SU REKLI MAMA HOĆEMO OVO SUTRA PONOVO!!!

OVAJ DORUČAK SE TOLIKO SVIDIJO DJECI DA SU REKLI MAMA HOĆEMO OVO SUTRA PONOVO!!!












Sastojci  

Za njoke

  • 100 gr putera
  • 250 ml vode
  • 1 kaf.kasicica soli
  • 125 gr brasna tip 400- Oštro
  • 100 gr sitno rendanog kackavalja blazeg ukusa
  • 4 kom jaja klase S
  • Za besamel
  • 100 gr putera
  • 500 ml hladnog mleka
  • 3 sup.kasike brasna tip 400 meko (glatko)
  • po ukusu so, beli biber, muskatni orascic
  • 20 gr sitno rendanog kackavalja
  • 100 ml kisele ili pavlake za kuvanje

Za posipanje-opciono


  • 50-100 gr gorgonzole
  • ili 1 saka prezli


Priprema

1.
U serpici uvriti puter, vodu i so, u to dodati brasno i kackavalj, mesati par minuta a zatim skloniti posudu sa sporeta i dodavati jaja, jedni po jedno i svako dobro sjediniti sa masom pre dodavanja sledeceg, tako da se dobije dosta zitko testo kao na slici. Ja sve to radim mikserom.
2.
Ovo testo se vadi kafenom kasicicom i kuva u blago posoljenoj kljucaloj vodi par minuta, otprilke 1 minut posto isplivaju na povrsinu. Vade se kasikom sa rupicama u posudu u kojoj ce te ih zapeci ali je predhodno namazite sa malo putera.
3.
Za besamel proprzite brasno na puteru i u vrelu masu dodajte hladno mleko neprestano mesajuci zicom a kad masa pocne da se zgusnjava dodajte kackavalj, pavlaku pa onda po ukusu, so, biber i muskatni orascic. Besamel prelijte preko njoka i pospite sa komadicima gorgonzole ili tankim slojem prezli i zapecite u predhodno zagrejanoj rerni nekih 15-20 minuta na 160c.( ventilatorska rerna)
 Ove njoke na slici su posute obicnim kackavaljem jer MM ne voli plave sireve i prezle ali treba da znate da se hladjenjem kackavalj stegne i postane zilav i po meni nije dobra opcija.
4.
Sve ovo mozete napraviti dan ranije pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica a sutradan staviti posip po zelji i zapeci u rerni.
5.

Napomena

Jako je bitno da koristite ostro brasno jer ono bitno utice na prozracnost samih njoka i cini ih tako mekim i paperjastim.
Peci u dubljem plehu ili posudi jer masa duplo naraste prilikom pecenja pa da vam se ne bi prelila ali ce hladjem malo i splasnuti..

Posluživanje

Sluziti za bilo koju priliku i kad god zelite ali najlepse su blago tople, pre prohladjene (ali ne iz frizidera)  nego vruce.

0 komentari:

Objavi komentar