srijeda, 5. travnja 2017.

USKRSNJA TORTA

USKRSNJA TORTA

                                                                               







Sastojci

Okrugli kalup prečnika 20cm:

  • 450 gr svenamenskog brašna
  • 45 gr gorkog kakao praha
  • 420 gr belog kristal šećera
  • 2 kašičice soda bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 500 ml vrele vode ili kafe
  • 175 gr otopljenog putera
  • 2 kašike (30ml) belog sirćeta (octa)
  • 1 kašičica arome vanile

Beli fil:

  • 250 gr bele čokolade
  • 250 gr krem sira (Philadelphia)
  • 1/2 kašičice arome vanile
  • Čokoladni krem (Ganaš):
  • 340 gr crne čokolade (60% kakao mase)
  • 325 ml slatke pavlake (33% m.m.)
  • 2 kašike meda (ili
  • 1 kašičica arome vanile
  • +
  • oko 120 gr Džema od kajsije

Priprema

Pre nego što počnete sa radom, bitno je znati par stvari.
1. Koristiti pravi, gorki kakao prah, a NE čokoladu u prahu, nesquik, čokolevu i sl.
2. U vrelu vodu možete dodati 1.5 kašičicu nes kafe ili neke druge kafe u granulama. NE 3, 2 u 1, kapućino iz kesice i sl. Možete skuvati i pravu kafu. Kafu nećete preterano osetiti, ona samo pojačava ukus kakao-a.
3. Nešto što sam nedavno naučila – ukoliko se u biskvitima traži sirće, jogurt, buttermilk, limunov sok… onda je neophodno koristiti soda bikarbonu, jer ona neutrališe kiselost i nema neku veliku ulogu u podizanju testa.

Biskvit:                                                                                       

1
Odavde prepisujem korake pripreme za Biskvit:
Rernu zagrejati na 180C.
Na dno kalupa, prečnika 22-23cm (8 inča), staviti papir za pečenje, a stranice premazati puterom.
2.
U većoj posudi izmešati sve suve sastojke: brašno, kakao prah, šećer, soda bikarbonu i so.
U drugoj posudi izmešati sve mokre sastojke: vrelu vodu, otopljen puter, vanilu i sirće.
3.
Mokre sastojke polako ulivati u suve, mešajući žicom polako dok se sve lepo ne sjedini i poveže u glatku smesu. Smesa će biti nešto ređa i NIPOŠTO nemojte dodavati još brašna, TAKO TREBA BITI!
4.
Smesu izliti u pripremljen kalup i peći 20ak minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160C i nastaviti sa pečenjem još nekih 40-45 minuta, povremeno proveravajući čačkalicom da li je biskvit u sredini pečen.
5.
Biskvit će se tokom pečenja malo naduvati. Bitno je da uradite test čačkalicom u sredini biskvita, tamo gde se najviše naduvao. Pošto je čačkalica prilično kratka za takvu vrtu testa, ja koristim drvene štapiće za ražnjiće 🙂
6.
Ukoliko čačkalica izađe čista iz sredine biskvita, gotov je! Biskvit ohladiti u kalupu na sobnoj temperaturi.
Ja ga prohladim na sobnoj (20-30 minuta), pokrijem krpom i ostavim tako preko noći.
Drugi dan, otkopčati i skinuti obruč.
Dugačkim i oštrim nožem otseći naduvani deo, poravnati biskvit, pa ga horizontalno seći na 4 biskvita jednake debljine – evo PODSETNIKA kako to da uradite 🙂
Priprema krema:
1.
Beli fil:
Belu čokoladu iseći na kockice, pa otopiti na pari. Prohladiti pa mikserom sjediniti sa krem sirom sobne temperature i aromom vanile.
2.
Čokoladni krem (Ganaš):
Slatku pavlaku zagrejati do tačke ključanja (ali ne sme da proključa). Zatim skloniti sa vatre i preliti preko seckane čokolade. Dodati med i aromu vanile pa promešati dok se sve ne sjedini u glatku masu. Prohladiti pre filovanja.
Filovanje torte:
Tortu možete filovati i bez kalupa, ali ja uvek volim da je filujem u kalupu i dobro ohladim pre ukrašavanja.Na tanjir odgovarajuće veličine postaviti obruč kalupa u kojoj ste pekli biskvit, pa ga obložiti alu-folijom ili pek-papirom sa unutrašnje strane.

Tortu filovati ovim redosledom:

1. Biskvit
2. 1/2 belog krema

3. Biskvit
4. Džem od kajsije
5. Biskvit
6. Ostatak belog krema
7. Poslednji biskvit

Tortu odložiti u frižider na najmanje 4 sata, najbolje preko noći, pa sutra dan celu tortu premazati čokoladnim kremom i ukrasiti po želji.
Ukoliko ste tortu filovali bez kalupa, možete je odmah premazati čokoladnim kremom pa odložiti u frižider na hlađenje.

Posluživanje

Tortu je najbolje konzumirati na sobnoj temperaturi (izvaditi je 45 min do 1h iz frižidera, pre konzumiranja).

0 komentari:

Objavi komentar