utorak, 18. travnja 2017.

RECEPT ZA DOMAĆI BEZGLUTENSKI HLJEB KOJI NE GOJI I ODLIČAN JE ZA DIJABETIČARE

RECEPT ZA DOMAĆI BEZGLUTENSKI HLJEB KOJI NE GOJI I ODLIČAN JE ZA DIJABETIČARE











Heljda- sjeme biljke Fagopyrum esculentum, porijeklom iz Azije. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Također se koristi i haljdino brašno koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno ima više nutrijenata.


Sastojci za domaći bezglutenski hljeb:


  • jedna kesica kvasca ( ili svježi kvasac)
  • pola litra mlake vode
  • 500 grama heljdinog brašna
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 3 kašike maslinovog ulja


Priprema:

Sjediniti u većoj posudi heljdino brašno, kesicu kvasca, so i šećer. Izmiješati i dodati maslinovo ulje.




Postepeno dodavati toplu vodu i zamijesiti dobro da se masa lijepo sjedini. Nakon toga, tijesto pokriti krpom i ostaviti ga da nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Zagrijati rernu na 250 stepeni, a u međuvremenu podmazati tepsiju i staviti tijesto u nju. Kad se rerna ugrije, staviti hljeb da se peče oko 45 minuta na 200 stepeni.

Savjet plus:

Gornji dio hljeba premazati sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila ljepša i ukusnija.

0 komentari:

Objavi komentar