RECEPT ZA DOMAĆI BEZGLUTENSKI HLJEB KOJI NE GOJI I ODLIČAN JE ZA DIJABETIČARE
Heljda- sjeme biljke Fagopyrum esculentum, porijeklom iz Azije. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Također se koristi i haljdino brašno koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno ima više nutrijenata.
Sastojci za domaći bezglutenski hljeb:
- jedna kesica kvasca ( ili svježi kvasac)
- pola litra mlake vode
- 500 grama heljdinog brašna
- kašičica soli
- kašičica šećera
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Sjediniti u većoj posudi heljdino brašno, kesicu kvasca, so i šećer. Izmiješati i dodati maslinovo ulje.Postepeno dodavati toplu vodu i zamijesiti dobro da se masa lijepo sjedini. Nakon toga, tijesto pokriti krpom i ostaviti ga da nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Zagrijati rernu na 250 stepeni, a u međuvremenu podmazati tepsiju i staviti tijesto u nju. Kad se rerna ugrije, staviti hljeb da se peče oko 45 minuta na 200 stepeni.
0 komentari:
Objavi komentar