srijeda, 3. svibnja 2017.

Gravče na tavče

Gravče na tavče









Neko kaže gravče na tavče,neko tavče na gravče ,a neko kaže samo prebranac.Svako ima svoj način spremanja ovog jela koje jeste posno a sa dodatkom kobasice ,suvih rebara ili slaninice bude i mrsno.Ja sam se odlučila za varijantu sa kobasicama jer se tako služi po restoranima a i kažu da se to tradicionalno jelo tako sprema.

Sastojci :



  • 500 g pasulja tetovac
  • 300 g crnog luka
  • 200 g praziluka
  • 1 glavica belog luka
  • 3 - 4 srpske kobasice ( ili bilo koje druge po izboru )
  • 2 - 3 listića lovorovog lista
  • vegeta
  • aleva paprika
  • biber mleveni + u zrnu
  • ulje


Pasulj preliti vodom i staviti da provri,potom vodu prosuti i naliti novu pa dodati lovor i biber u zrnu.Kuvati na tihoj vatri dok se pasulj ne raskuva ili omekša.Kada je pasulj kuvan skloniti ga sa šporeta, i ocediti od tečnosti ( vodu sačuvati ).
Sitno iseckati crni luk,beli luk  i praziluk pa dinstati na ulju dok ne postane staklast.Ja stavim dosta ulja što bi rekla moja svekrva da luk pliva,jer je tako pasulj (meni barem )ukusniji.Pred kraj dodati vegetu,alevu papriku i biber po svome ukusu.U dinstani luk staviti oceđeni  pasulj pa promešati i ako bude gust dodati mu valo vode gde se kuvalo da se razredi ,ali ne puno.Potom pasulj preručiti u zemljanu đuvečaru pa preko njega poređati kobasice i zapeći u rerni koja nije ugrejana a pri stavljanju jela uključiti na 180 - 200 stepeni.Ja sam koristila za pečenje mog pasulja male porcije  zemljanih pekača koje pravi Grnčarija Đorđević iz Pirota.

0 komentari:

Objavi komentar