Gravče na tavče
Neko kaže gravče na tavče,neko tavče na gravče ,a neko kaže samo prebranac.Svako ima svoj način spremanja ovog jela koje jeste posno a sa dodatkom kobasice ,suvih rebara ili slaninice bude i mrsno.Ja sam se odlučila za varijantu sa kobasicama jer se tako služi po restoranima a i kažu da se to tradicionalno jelo tako sprema.
Sastojci :
- 500 g pasulja tetovac
- 300 g crnog luka
- 200 g praziluka
- 1 glavica belog luka
- 3 - 4 srpske kobasice ( ili bilo koje druge po izboru )
- 2 - 3 listića lovorovog lista
- vegeta
- aleva paprika
- biber mleveni + u zrnu
- ulje
Pasulj preliti vodom i staviti da provri,potom vodu prosuti i naliti novu pa dodati lovor i biber u zrnu.Kuvati na tihoj vatri dok se pasulj ne raskuva ili omekša.Kada je pasulj kuvan skloniti ga sa šporeta, i ocediti od tečnosti ( vodu sačuvati ).
Sitno iseckati crni luk,beli luk i praziluk pa dinstati na ulju dok ne postane staklast.Ja stavim dosta ulja što bi rekla moja svekrva da luk pliva,jer je tako pasulj (meni barem )ukusniji.Pred kraj dodati vegetu,alevu papriku i biber po svome ukusu.U dinstani luk staviti oceđeni pasulj pa promešati i ako bude gust dodati mu valo vode gde se kuvalo da se razredi ,ali ne puno.Potom pasulj preručiti u zemljanu đuvečaru pa preko njega poređati kobasice i zapeći u rerni koja nije ugrejana a pri stavljanju jela uključiti na 180 - 200 stepeni.Ja sam koristila za pečenje mog pasulja male porcije zemljanih pekača koje pravi Grnčarija Đorđević iz Pirota.
0 komentari:
Objavi komentar